Η ασφάλεια του βρέφους και του παιδιού πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Όταν το βρέφος ή το παιδί βρίσκεται μόνο του σε κάποιον χώρο, διατρέχει πολλούς κινδύνους και οι γονείς πρέπει να είναι συνέχεια εκεί. Δεν είναι, όμως, εύκολο να "βαράνε σκοπιά" 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, κλεισμένοι μέσα στο δωμάτιο. Ούτε και η αίσθηση της διαρκούς επίβλεψης κάνει καλό στα παιδιά. Γι' αυτό το λόγο ανακαλύφθηκαν, άλλωστε, τα συστήματα παρακολούθησης.
Το κόστος, όμως, για ένα καλό σύστημα είναι υψηλό και το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ιδανικό. Μία συσκευή μπορεί να γράφει καλή εικόνα, αλλά να έχει χαμηλό ήχο. Άλλη, πάλι, μπορεί να έχει πολύ καλό ήχο, αλλά όχι καλή εικόνα, κ.ο.κ.. Οι περισσότερες, μάλιστα, δεν έχουν μεγάλη εμβέλεια και χρειάζεται κάθε φορά να είστε πολύ κοντά στο βρεφικό δωμάτιο ή εκεί που παίζει το παιδί. Πως θα σας φαινόταν, όμως, αν θα μπορούσατε να δείτε το βρέφος ή το παιδί από το κινητό τηλέφωνο, από το γραφείο ή απ' οπουδήποτε έχετε πρόσβαση στο ίντερνετ, χωρίς να δώσετε μία περιουσία; Δεν θα ήταν τέλειο;
Αν, λοιπόν, έχετε ένα παλιό λάπτοπ με web κάμερα ή έναν παλιό υπολογιστή, τότε μπορείτε κι εσείς να κατασκευάσετε με ευκολία το δικό σας σύστημα. Και αναφερόμαστε σε παλιά μηχανήματα, για να μην χρειαστεί να δεσμεύσετε τον προσωπικό σας υπολογιστή. Πάμε να δούμε πως γίνεται.
Ο υπολογιστής ή το λάπτοπ πρέπει να έχει δύο πράγματα για να επιτευχθεί ο στόχος. Πρόσβαση στο ίντερνετ και web κάμερα με μικρόφωνο. Το ίντερνετ θα χρησιμοποιηθεί για να έχουμε πρόσβαση στο σύστημά μας από παντού και η κάμερα με το μικρόφωνο για να βλέπουμε και να ακούμε. Αφού εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα υλικά, σειρά έχει η εγκατάσταση του hardware.
Τοποθετήστε το λάπτοπ ή την κάμερα του υπολογιστή στο σημείο της αρεσκείας σας. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη κάμερα στο κάγκελο του βρεφικού κρεβατιού ή σε όποιο άλλο σημείο θεωρείτε ότι λαμβάνετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μαζέψετε με ηρεμία τα όποια καλώδια, ώστε να μην σας εμποδίσουν σε κάτι έκτακτο. Όταν τελειώσετε και με αυτό το βήμα, είστε έτοιμοι για τις ρυθμίσεις του προγράμματος.
Μπείτε στο ίντερνετ και κατεβάστε την εφαρμογή Skype για τον υπολογιστή που έχετε στο βρεφικό ή στο παιδικό δωμάτιο. Θα πρέπει να επαναλάβετε αυτό το βήμα για όλες τις συσκευές (tablet, smartphone, υπολογιστής στο γραφείο, κ.λπ.) που θέλετε να έχουν πρόσβαση στην κάμερα. Δημιουργήστε, αν δεν έχετε ήδη, λογαριασμό στο Skype. Παράλληλα, φτιάξτε κι από έναν λογαριασμό για το σύστημα παρακολούθησης (με τα στοιχεία του παιδιού), τους γονείς και όποιους άλλους επιθυμείτε να παρακολουθούν το παιδί.
Όταν τελειώσετε με τις εγκαταστάσεις του Skype σε όλες τις συσκευές, έχει έρθει η ώρα να κάνετε τις τελικές ρυθμίσεις στο σύστημά σας. Στον υπολογιστή που έχετε στο δωμάτιο θα κάνετε τα εξής:
- Πρώτον, κάνετε login στο Skype χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του παιδιού που δημιουργήσατε προηγουμένως.
- Στις γενικές ρυθμίσεις, επιβεβαιώστε ότι το Skype είναι ρυθμισμένο να κάνει αυτόματο login κάθε φορά που ανοίγει, όπως και να απαντάει αυτόματα.
- Στις ρυθμίσεις ήχου, ρυθμίστε την ένταση του ήχου που λαμβάνει η κάμερα. Ανεβάστε ή κατεβάστε τα επίπεδα ήχου αναλόγως με την απόσταση, για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή λήψη.
- Στις ρυθμίσεις του βίντεο, ενεργοποιήστε τις βιντεοκλήσεις. Παράλληλα, ενεργοποιήστε το βίντεο να ξεκινά αυτόματα με την απάντηση και να λαμβάνει κλήσεις μόνο από τη λίστα των επαφών σας (δλδ. των επαφών του παιδικού συστήματος). Με αυτή τη ρύθμιση διασφαλίζετε ότι θα κάνουν κλήση και θα βλέπουν την κάμερα μόνο όσοι επιθυμείτε.
- Στις ρυθμίσεις ιδιωτικού περιεχομένου, επιλέξτε όλα τα κουτάκια που περιορίζουν τις κλήσεις μόνο στη λίστα των επαφών, ώστε σε συνδυασμό με την αυτόματη απάντηση που ρυθμίσατε νωρίτερα, να μην έχετε φόβο ότι το Skype του μωρού θα απαντάει σε αγνώστους, μιας και το ρυθμίσαμε να απαντάει αυτόματα.
- Ρυθμίστε τη λίστα επαφών, στην οποία θα προσθέσετε όλους τους λογαριασμούς των γονιών και των προσώπων που θέλετε να βλέπουν το παιδικό δωμάτιο.
Σημαντικό: Να μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε τους ήχους στο λάπτοπ ή στον υπολογιστή που βρίσκεται στο δωμάτιο. Αυτό γίνεται, είτε από την καρτέλα ήχου στον πίνακα ελέγχου, είτε κάτω δεξιά από το εικονίδιο του ήχου στην μπάρα εργασιών. Έτσι, όταν καλείτε, η κλήση δεν θα ακούγεται, το Skype θα απαντάει αυτόματα και το μωρό δεν θα παίρνει είδηση. Άσε που μπορεί και να κοιμάται και να το ξυπνήσετε. Και άντε να ξανακοιμηθεί μετά...
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία. Αν έχετε απορίες, ρωτήστε μας μέσω e-mail ή στα σχόλια. Θα χαρούμε να βοηθήσουμε.
Ευχαριστούμε πολύ.
Η ομάδα του xalase.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου