Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Γρήγορο Internet μέσω οπτικών ινών στις αγροτικές περιοχές της χώρας

Ένα έργο πνοής για τις απομακρυσμένες περιοχές της βόρειας και της νότιας Ελλάδας ολοκλήρωσε επιτυχώς ο Όμιλος ΟΤΕ. Στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband, ο Όμιλος δημιούργησε ένα νέο δίκτυο οπτικών ινών μήκους 12.000 χιλιομέτρων. Μέσω του δικτύου αυτού, 323.000 κάτοικοι αγροτικών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών σε 2.260 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες και γρήγορο Internet έως 50Mbps.

Το έργο Rural Broadband σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους.

Το έργο βραβεύθηκε στα «European Broadband Awards 2017», που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CNECT), ως το καλύτερο έργο στην Ευρώπη στην κατηγορία «Προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές».Το εθνικής κλίμακας έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Λευκές Αγροτικές και Απομακρυσμένες Περιοχές» (Rural Broadband), πρώτευσε ως βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική για την προώθηση της ευρυζωνικότητας, αφού εξασφαλίζει σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών πρόσβαση σε σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Το έργο συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών κέντρων και περιοχών της περιφέρειας, που στερούνται σύγχρονων ευρυζωνικών υποδομών, ενώ έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ψηφιακή ανάπτυξη στην περιφέρεια

Το γρήγορο Internet διευκολύνει την καθημερινότητα πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, καθώς μεγάλα αρχεία «κατεβαίνουν» και «αποστέλλονται» εξαιρετικά γρήγορα, ενώ κάθε χρήστης μπορεί να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα και με πολλές ηλεκτρονικές συσκευές online. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες για επικοινωνία, ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα, ενώ παράλληλα δίνεται σημαντική ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές σε τομείς όπως ο τουρισμός, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, η παιδεία, η γεωργία, ο πολιτισμός, κ.ά.

Από το σύνολο των 2.260 οικισμών που ανέλαβε ο Όμιλος ΟΤΕ στο πλαίσιο του RuralBroadband, οι 810 βρίσκονται σε 19 νομούς της βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα στους Νομούς Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου, Χίου, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλωρίνης, Ιωαννίνων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Οι υπόλοιποι 1.450 βρίσκονται σε 17 Νομούς της νότιας Ελλάδας, στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδος, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Δωδεκανήσου και Βοιωτίας.

Ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω των εταιρειών OTE RURAL North και OTE RURAL South, έχει ξεκινήσει τη χονδρική εμπορική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών στους παρόχους λιανικής σε 1.565 οικισμούς, που εξυπηρετούν περισσότερους από 257.000 κατοίκους, ενώ σύντομα οι υπηρεσίες θα διατεθούν στο σύνολο των οικισμών.


Η ομάδα του xalase

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου