Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

To app που χρησιμοποιούν όλοι (μα, όλοι) στο «House of Cards»




Εκτός από τις δολοπλοκίες, τη μεθοδευμένη καλλιέργεια του φόβου και τα ερωτικά τρίγωνα, οι σεναριογράφοι του House of Cards αρέσκονται και στην επίδειξη χρήσης  της τεχνολογίας.
Οι παραβιάσεις ψηφιακών δικτύων παίζουν κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, η οπτικοποίηση της ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά εφέ της σειράς, αν και ο Frank Underwood (Kevin Spacey) εμφανίζεται να είναι λιγότερο εξοικειωμένος με τη χρήση των gadgets –έτσι στην πέμπτη σεζόν τη βγάζει με ένα παλαιότερο MacBook, ενώ η Claire (Robin Wright) έχει πλέον στα χέρια της ένα από τα νεότερα μοντέλα φορητών υπολογιστών της Apple.

Κάπου εκεί, η εξ απορρήτων του Leann Harvey (Neve Campbell) επικοινωνεί μέσω γραπτών μηνυμάτων με τον φυτεμένο στα σωθικά της NSA Aidan Macallan (Damian Young). Εκείνη φαίνεται να κρατά κάποιο Android smartphone και εκείνος iPhone. Παράλληλα, χρησιμοποιούν κάποια λιγότερο γνωστή εφαρμογή, που είναι πράγματι διαθέσιμη και στα δύο λειτουργικά συστήματα.


Το Signal app

Πρόκειται για το Signal app, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες κρυπτογράφησης. Με προγενέστερες μορφές του (ως Redphone και Textsecure) έχει παίξει ρόλο στα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης, παρέχοντας έναν ασφαλή δίαυλο επικοινωνίας στους εξεγερμένους – για τον λόγο αυτό οι αιγυπτιακές αρχές προσπαθούν ακόμα και σήμερα να μπλοκάρουν τη χρήση του. Αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το marketplace.org, μετά από την εκλογή Trump η χρήση του Signal έχει αυξηθεί κατά 400%. ''Μια ασφαλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Signal προσφέρει στους χρήστες μια σιγουριά που είναι ανεκτίμητη μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας'', υποστηρίζει ο Moxie Marlinspike, ένας από τους δημιουργούς του.


Το Signal ανήκει στην Open Whisper Systems και στην πολιτική απορρήτου αναφέρεται ότι παρέχει κρυπτογραφημένες κλήσεις και μηνύματα. ''Δεν μπορούμε ν' αποκρυπτογραφήσουμε ή να έχουμε πρόσβαση στο περιεχόμενο μιας κλήσης ή ενός μηνύματος'', υποστηρίζει η εταιρεία. 

Χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο της επικοινωνίας και με την αποθήκευση των κλειδιών τοπικά, δηλαδή στη συσκευή του κάθε χρήστη, θεωρητικά αν μια κυβερνητική υπηρεσία απαιτήσει από την Open Whisper Systems να παραδώσει το περιεχόμενο ή τα μεταδεδομένα ενός μηνύματος ή ακόμα της λίστας επαφών ενός χρήστη, εκείνη δεν θα έχει τίποτα να της παρέχει.


 Το χρησιμοποιεί και ο Snowden

Το Intercept συνέκρινε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του Signal, του Allo (της Google) και του WhatsApp (και τα τρία παρέχουν μηχανισμούς κρυπτογράφησης), δίνοντας το προβάδισμα στο πρώτο. Το Signal έχει τουιτάρει (με το ειρωνικό hashtag #notesforFBI) πως χρησιμοποιεί καθημερινά και ο Edward Snowden, ο φυγάς πρώην υπάλληλος της CIA και εργαζόμενος για την NSA, o οποίος αποκάλυψε το 2013 το σκάνδαλο των παράνομων ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων. Και παρά κάποια αρχική παρανόηση, το Signal δεν ήταν μεταξύ των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων που παραβιάστηκαν πρόσφατα από χάκερ, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν τα WikiLeaks.

 
Εκτός από κρυπτογραφημένα γραπτά μηνύματα, μέσω του Signal είναι δυνατή η πραγματοποίηση φωνητικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων (και ομαδικών), όπως και η αποστολή αρχείων ή σημείων τοποθεσίας. Η εγγραφή και η ενεργοποίηση απαιτεί την καταχώρηση του αριθμού τηλεφώνου της συσκευής όπου είναι εγκαταστημένη η εφαρμογή. 

Η επιβεβαίωση γίνεται αυτόματα με την αποστολή ενός κωδικού με SMS. Αμέσως μετά ακολουθεί η λήψη των αρχείων-κλειδιών κρυπτογράφησης. Για λόγους επιπλέον προστασίας σε περίπτωση παραβίασης της συσκευής, η εφαρμογή αποτρέπει τη λειτουργία αυτόματης λήψης στιγμιοτύπων από την οθόνη του smartphone.


Φυσικά, για να είναι κρυπτογραφημένη μια γραπτή συνομιλία ή μια κλήση απαιτείται όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν εγκατεστημένη την εφαρμογή, ενώ το Signal μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διαχείριση των SMS, χωρίς όμως να παρέχει προστασία – όταν ένα μήνυμα είναι κρυπτογραφημένο, δηλαδή αποστέλλεται και λαμβάνεται εντός της εφαρμογής, τότε το σύμβολο με το κλειστό λουκέτο εμφανίζεται δίπλα στο περιεχόμενό του.


 Πηγή: Οneman, φωτο: Netflix

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου