Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Σκληροί δίσκοι των 20TB και θα είναι φτιαγμένοι από... γυαλί!

 
Τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο βελτιώνεται η πυκνότητα και συνεπώς η χωρητικότητα των σκληρών δίσκων έχει περιοριστεί σημαντικά. Εταιρείες όπως η Seagate και η Western Digital συνεχίζουν φυσικά να “χωράνε” ολοένα και περισσότερα gigabytes στα προϊόντα τους, ωστόσο είναι εμφανές ότι τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά.

Μία μέθοδος που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή δίσκων με ακόμα μεγαλύτερες χωρητικότητες είναι η χρήση γυαλιού αντί αλουμινίου στα platters. Το εν λόγω υλικό είναι πιο λείο και επίπεδο από το αλουμίνιο, γεγονός που επιτρέπει την εξοικονόμηση χώρου σε ένα drive με περισσότερα platters. Επιπλέον, παρουσιάζει μικρότερη ευαισθησία στη θερμότητα από το αλουμίνιο, ενώ απαιτείται και λιγότερη ενέργεια για την περιστροφή ενός γυάλινου platter.

Ήδη υπάρχουν στην αγορά drives που αξιοποιούν τέτοια τεχνολογία, όμως στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μοντέλα των 2,5” για φορητούς υπολογιστές. Όμως αυτό μάλλον σύντομα θα αλλάξει, όπως υποστηρίζει η Nikkei, αφού οι κατασκευαστές θα υιοθετήσουν ευρέως τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Η ιαπωνική Hoya έχει κατασκευάσει πρωτότυπα τέτοια platters με πάχος μόλις 0,381mm (τα platters στους περισσότερους δίσκους σήμερα έχουν πάχος 0,635 mm). Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η μείωση του όγκου μπορεί επίσης να διευκολύνει την ενσωμάτωση περισσότερων platters σε κάθε drive. Επιπλέον, τα υποστρώματα γυαλιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με την τεχνολογία HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording - Θερμικά Υποβοηθούμενη Μαγνητική Εγγραφή), με την οποία πειραματίζεται ήδη η Seagate. Στόχος είναι η κυκλοφορία drives των 20TB μέσα στα επόμενα χρόνια!

Πλέον τα SSD έχουν γίνει αρκετά φτηνά, ενώ οι ταχύτητες που προσφέρουν είναι πολλαπλάσιες των συμβατικών μηχανικών δίσκων. Όμως, η χωρητικότητά τους είναι, και θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια, περιορισμένη σε σχέση με αυτή των αντίστοιχου κόστους μαγνητικών drives. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που η τεχνολογία των HDD συνεχίζει να εξελίσσεται, με εκατομμύρια δολάρια να επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη. Με τους ρυθμούς που προχωρά η βιομηχανία, δεν αποκλείεται μέσα στην επόμενη δεκαετία να έχουμε στα οικιακά μας συστήματα δίσκους των 500TB.

Η ομάδα του xalase

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου