Το 54% των γονέων στη Βρετανία αγνοεί πλήρως αν το παιδί του έχει υποστεί Cyber Bullying, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στους περισσότερους γονείς λείπουν βασικά εργαλεία και γνώσεις, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν αυτή την αυξανόμενη απειλή για τα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη της ESET.
Το cyber bullying (διαδικτυακός εκφοβισμός) είναι διαδεδομένο στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει τη χρήση κινητών τηλεφώνων ή ηλεκτρονικών υπολογιστών από κάποιον για να εκφοβίσει, να απειλήσει ή να διαταράξει. Κατά το περασμένο έτος, σχεδόν 45.000 παιδιά μίλησαν στον οργανισμό "ChildLine" σχετικά με τον εκφοβισμό και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων θα βιώσουν ανάλογη εμπειρία κάποια στιγμή. Ωστόσο, παρά την αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού, έρευνα της ESET αποκάλυψε επίσης ότι το 52% των γονέων δεν έχει καμία απολύτως γνώση για το τι πρέπει να κάνει αν το παιδί του έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Mark James, security specialist της ESET, σημειώνει: "Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι μια αυξανόμενη απειλή για τα παιδιά, ωστόσο, αποτελεί σχετικά άγνωστο ζήτημα για την πλειοψηφία των γονέων, καθώς πολλοί από αυτούς δεν έχουν καμία αντίστοιχη εμπειρία στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ του cyber bullying και των πιο παραδοσιακών μορφών εκφοβισμού, είναι ότι αυτός που φοβίζει το παιδί διαδικτυακά, μπορεί να το ακολουθήσει στο δωμάτιό του. Αυτό τελικά καθιστά το διαδικτυακό εκφοβισμό ακόμη πιο τρομακτικό για ένα παιδί, αφού συχνά δεν μπορεί να ξεφύγει".
Άλλα ευρήματα από την έρευνα αποκάλυψαν ότι, όταν ζητήθηκε από τους γονείς να απαντήσουν για το ποιον θα θεωρούσαν υπεύθυνο σε περίπτωση που το παιδί τους έπεφτε θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, οι απαντήσεις είχαν ως εξής:
- Το 45% είπε το σχολείο του παιδιού τους.
- Το 70% είπε ότι θα επικοινωνούσε με την ιστοσελίδα στην οποία συνέβη ο εκφοβισμός.
- Το 38% είπε ότι θα επικοινωνούσε αυτοπροσώπως με τον ίδιο τον εκβιαστή.
Οι επτά χρυσοί κανόνες της ESET για την online ασφάλεια σε γονείς και παιδιά:
1. Απαραιτήτως ενημερωμένο antivirus και λογισμικό ασφαλείας.
2. Οπωσδήποτε ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών.
3. Να είστε προσεκτικοί και να παρακολουθείτε τη σύνδεση του internet που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας: Ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης και επιτρέψτε στα παιδιά να σερφάρουν στο διαδίκτυο μόνο σε περιόδους που μπορείτε να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις online δραστηριότητές τους. Ορίστε σαφείς κανόνες σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
4. Καθοδηγήστε τα παιδιά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο: δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε αγνώστους στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.
5. Ελέγξτε την κάμερα web, καθώς μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από τους επίδοξους εγκληματίες. Αποσυνδέστε ή καλύψτε την όταν δεν χρησιμοποιείται. Υπάρχει κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να έχει πρόσβαση στην κάμερά σας χωρίς να το γνωρίζετε ή, αν παραβιαστεί η συσκευή σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί απομακρυσμένα. Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν κάμερα μόνο για εγκεκριμένη επικοινωνία: με γνωστούς φίλους και την οικογένεια.
6. Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν το χρονολόγιό σας ή του παιδιού σας μπορούν να το δουν "Όλοι" ή "Φίλοι φίλων", τότε έχετε χάσει τον έλεγχο του ποιος έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.
7. Οι πληροφορίες που αναρτώνται στο διαδίκτυο δεν εξαφανίζονται. Μην υποθέσετε ότι όταν διαγράφετε μια φωτογραφία ή ακόμα και ολόκληρο τον λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχετε διαγράψει αυτόματα όλα τα δεδομένα για πάντα. Εικόνες και πληροφορίες ενδέχεται να έχουν ήδη αποθηκευτεί στον υπολογιστή κάποιου άλλου. Τα παιδιά και οι γονείς θα πρέπει να σκέφτονται πολύ προσεκτικά για το ποιες φωτογραφίες και λεπτομέρειες θα αναρτήσουν στο διαδίκτυο.
Η ομάδα του xalase
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου