Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ψηφιακή καθημερινή υγεία...

Οι καινοτομίες για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης υπόσχονται λύση στο πρόβλημά τους.
Αν μας ζητούσαν μερικά παραδείγματα της ψηφιακής επανάστασης που βιώνει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι μάλλον δεν θα αναφέραμε το γεγονός πως το ίντερνετ χάρισε ένα ανεκτίμητο "παράθυρο" στον έξω κόσμο σε ανθρώπους που λόγω ασθένειας είναι εγκλωβισμένοι στο σπίτι ή ότι οι εφαρμογές μετατροπής κειμένου σε ομιλία έγιναν ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Κι όμως, όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΙΒΜ, Mary Pat Radabaugh, αν για τους περισσότερους ανθρώπους η "έκρηξη" της τεχνολογίας σήμαινε πως έγινε πιο εύκολη η καθημερινότητά τους, για τα άτομα με ειδικές δεξιότητες σήμαινε πως απέκτησαν δυνατότητες που πριν τους ήταν εντελώς άγνωστες.

Μάλιστα, αρκετές καινοτομίες που βρίσκονται στα σκαριά δείχνουν πως η τεχνολογία έχει ακόμη να προσφέρει πολλά για την ισότιμη πρόσβαση στην εργασία ή στη ψυχαγωγία. Ενδεικτική περίπτωση η εφαρμογή RogerVoice, που προορίζεται για όσους έχουν μεγάλη ή ολοκληρωτική απώλεια ακοής.

Δημιουργημένη από την ομώνυμη γαλλική start-up και τον Γάλλο ιδρυτή της, Olivier Jeannel, ο οποίος έχει διαγνωσθεί με 80% απώλεια ακοής, η application θα αποδίδει σε κείμενο και σε πραγματικό χρόνο τα λόγια του συνομιλητή, τα οποία ο χρήστης της θα βλέπει στην οθόνη του smartphone. Εξασφαλίζοντας δωρεές άνω των 35.000 δολαρίων μέσω του σάιτ Kickstarter, η εταιρεία θα λανσάρει τους επόμενους μήνες την εφαρμογή αρχικά για κινητά Android, η οποία θα υποστηρίζει και την ελληνική γλώσσα.

Συγκριτικά με τη RogerVoice, αρκετά αργότερα θα γίνει διαθέσιμη η application που αναπτύσσει το αμερικανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Georgia πάλι για ανθρώπους με προβλήματα ακοής, αυτή τη φορά όμως για την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο και για τα "έξυπνα" γυαλιά της Google. "Τρέχοντας" στα Google Glass, η application θα προβάλλει σχεδόν ακαριαία στο οπτικό πεδίο του χρήστη σε μορφή υποτίτλων ό,τι λέει ο συνομιλητής του, το οποίο θα ηχογραφείται από ένα smartphone.

Στο επίκεντρο άλλων προσπαθειών βρίσκεται η διερμηνεία της νοηματικής γλώσσας με κάμερες που καταγράφουν τις χειρονομίες και ειδικό λογισμικό που τις αναγνωρίζει, είτε για να τις μετατρέψει σε γραπτό κείμενο είτε για να εκφωνήσει τη μετάφρασή τους. Ενα τέτοιο σύστημα ανακοίνωσε το καλοκαίρι του 2013 πως αναπτύσσει το ερευνητικό τμήμα της Microsoft με κινεζικά πανεπιστήμια, το οποίο βασίζεται στον αισθητήρα Kinect και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Μόλις στα τέλη Οκτωβρίου, όμως, η μικρή αμερικανική εταιρεία Motion Savvy ξεκίνησε μια εκστρατεία στο σάιτ IndieGogo για να συγκεντρώσει κεφάλαια, ώστε το φθινόπωρο του 2015 να κυκλοφορήσει το UNI, μια θήκη για tablet που αναλαμβάνει τον ρόλο διερμηνέα της αγγλικής νοηματικής. Αν και αυτή τη στιγμή το UNI δεν "καταλαβαίνει" πάνω από 300 νεύματα, "μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας", όπως σχολίασε η Issie Lapowsky από το περιοδικό Wired περιγράφοντας τις εντυπώσεις της από την επίδειξη της θήκης.

Σε ταινία επιστημονικής φαντασίας παραπέμπουν και τα "έξυπνα" γυαλιά της ισραηλινής Orcam Technologies, τα οποία αναπτύχθηκαν για άτομα με εξαιρετικά μειωμένη όραση, ώστε να τους "διαβάζουν", όσα δεν μπορούν εκείνοι να διακρίνουν. Τα γυαλιά κοστίζουν 3.500 δολάρια, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι προπαραγγελίες τους στις ΗΠΑ, αφού προς το παρόν υποστηρίζουν μόνο την αγγλική γλώσσα. Ανάμεσα στις εντυπωσιακές δυνατότητές τους είναι πως εκφωνούν σε αυτόν που τα φοράει οποιοδήποτε γραπτό κείμενο, όπως καταλόγους, άρθρα εφημερίδων ή ετικέτες προϊόντων. Παράλληλα, μπορούν να τον πληροφορήσουν για το τι αναγράφεται σε μια πινακίδα στον δρόμο ή για την ένδειξη του φωτεινού σηματοδότη που βρίσκεται μπροστά του.

Στα σχέδια της Orcam είναι να εξελίξει τα γυαλιά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους με πλήρη απώλεια όρασης. Οσον αφορά πάντως ειδικά την υπαγόρευση κειμένων, μια εναλλακτική λύση είναι το Finger Reader από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ένα "έξυπνο" δαχτυλίδι που σαρώνει οποιαδήποτε τυπωμένη σελίδα και τη μετατρέπει σε ομιλία.

Για κινητικά προβλήματα

Από τις εφαρμογές που προορίζονται για άτομα με ειδικές δεξιότητες, δεν λείπουν ούτε οι τεχνολογίες για όσους ζουν καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι. Ανάμεσά τους, το ηλεκτρικό αμαξίδιο Will που παρουσίασε στα μέσα Οκτωβρίου η ιαπωνική Aisin Seiki στην έκθεση Ceatec, το οποίο ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ατυχήματος. Γι’ αυτό τον σκοπό, το Will διαθέτει κάμερες στερεοσκοπικής όρασης, με τις οποίες αναγνωρίζει τα εμπόδια, μειώνοντας αυτόματα την ταχύτητά του.

Σύμφωνα με την Intel, η ζωή των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα θα βελτιωθεί δραστικά και από το "Ιντερνετ των πραγμάτων". Απόδειξη, το "έξυπνο" αμαξίδιο που παρουσίασε στις αρχές Σεπτεμβρίου από κοινού με τον διάσημο φυσικό Stephen Hawking και το οποίο είναι εξοπλισμένο με βιομετρικούς αισθητήρες, για να παρακολουθεί τη θερμοκρασία, την πίεση και τους σφυγμούς.

Επιπλέον, συλλέγει δεδομένα από τον περιβάλλον, ώστε να δίνει σε αυτόν που το χρησιμοποιεί μια εκτίμηση για το πόσο εύκολα προσβάσιμος είναι ο χώρος στον οποίο θέλει να μπει. Χωρίς να έχει ακόμη γίνει γνωστό πότε θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο, το αμαξίδιο χρειάστηκε 10 χρόνια για να αναπτυχθεί, σε συνεργασία με τον Hawking.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και ειδικότερα της ρομποτικής και των κινητών συσκευών, τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα "έξυπνα" προσθετικά μέλη που υποστηρίζονται από εφαρμογές για smartphone.

Η ομάδα του xalase

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου