Το κινητό αποτελεί σύμβολο ενηλικίωσης για τα παιδιά. Αποτελεί το πρώτο τεχνολογικό αντικείμενο που έχουν στην κατοχή και χρήση τους. Έχουν ακόμα και τον “δικό τους αριθμό τηλεφώνου”. Με αυτή την έννοια, η συσκευή του κινητού στο χέρι ενός παιδιού εντάσσεται στην ανάγκη του για τη δημιουργία μiας δικής του ιδιαίτερης ταυτότητας, ιδιαίτερα στην εφηβεία.
Σήμερα, τα παιδιά έχουν μια νέα μορφή επικοινωνίας μεταξύ τους, μέσα από το κινητό τηλέφωνο. Η επικοινωνία δεν σταματά ποτέ, αλλά ξετυλίγεται μέσα από αλληλουχίες μηνυμάτων, με τους δικούς τους κώδικες και τη δική τους γλώσσα. Αυτή η διαφορετική γλώσσα ανταποκρίνεται στην ανάγκη τους να διαφοροποιήσουν τον εαυτό τους από τους μεγάλους και να έχουν δική τους ταυτότητα.
Το κινητό είναι για το παιδί ένα μέσο αυτονομίας. Τα παιδιά μέσω αυτού έχουν την αίσθηση ότι διαχειρίζονται, χωρίς παρεμβάσεις το καθημερινό τους πρόγραμμα, κανονίζουν ραντεβού με τους φίλους τους, μιλάνε με όποιον και όσο θέλουν, χωρίς τον έλεγχο ή την επίβλεψη του γονιού απαραίτητα.Εδώ παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ οι γονείς θεωρούν ότι με το κινητό τηλέφωνο μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά τους, αντίθετα οι έφηβοι πιστεύουν ότι το κινητό τους βοηθά να αισθανθούν ελεύθεροι και να απομακρυνθούν από τον έλεγχο των γονιών τους.
Αρνητικές Επιπτώσεις
Η υπερβολική χρήση του κινητού έχει αρνητικές επιπτώσεις όταν:
- Οι γονείς δεν είναι σε θέση να επιβλέπουν και να γνωρίζουν το πώς επικοινωνεί το παιδί τους, ώστε να το συμβουλεύουν ανάλογα.
- Οι γονείς δε συζητούν με τα παιδιά για τις επαφές και δραστηριότητες που έχουν μέσω τηλεφώνου και έτσι χάνουν την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί τους συναισθήματα και ενδιαφέροντα.
- Το παιδί επικοινωνεί υπερβολικά μέσω του τηλεφώνου, περιορίζοντας τις πρόσωπο με πρόσωπο στιγμές που έχει με τους φίλους του.
Να περνούν περισσότερο χρόνο ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας με τα παιδιά τους & να τα ενθαρρύνουν να έχουν και ζωντανές, πρόσωπο με πρόσωπο στιγμές με τους φίλους τους, όχι μόνο μέσω του κινητού και του Internet!
- Να είστε πάντα προετοιμασμένοι και ψύχραιμοι για να μπορέσετε να συμβουλεύσετε σωστά τα παιδιά!
- Αποφύγετε τις υπερβολικές αντιδράσεις, έτσι ώστε το παιδί να αισθάνεται άνετα και να εξακολουθήσει να σας μιλά για κάθε είδους περιστατικά και στο μέλλον. Επισημαίνετε στο παιδί σαφώς ότι δεν πρόκειται για δικό του λάθος.
- Διαγράψτε μαζί με το παιδί οποιαδήποτε ίχνη του ακατάλληλου υλικού από την κάρτα μνήμης του κινητού.
- Αν το παιδί λαμβάνει εκφοβιστικά μηνύματα, προτείνετέ του να τα αγνοήσει. Είναι, όμως, σημαντικό να το προτρέψετε να σας μιλήσει γι΄ αυτό που συνέβη και να αναφέρει το περιστατικό στην Αστυνομία.
- Είναι πολύ σημαντικό να ακούτε προσεκτικά και να δίνετε χώρο και χρόνο στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα που μπορεί να του έχει προκαλέσει ο εκφοβισμός, καθώς και να το διαβεβαιώσετε ότι είστε κοντά του και μπορεί να νιώσει ασφαλές.
- Το κινητό τηλέφωνο είναι μια προσωπική συσκευή. Το παιδί πρέπει να αντιληφθεί την ευθύνη κατοχής της και να μη τη δίνει ποτέ σε αγνώστους. Επίσης, δεν πρέπει να το κρατά σε εμφανές σημείο όταν είναι στο δρόμο, ώστε να μην προκαλεί.
- Ο κωδικός κλειδώματος της SIM κάρτας (PIN) είναι αυστηρά προσωπικός και το παιδί δε θα πρέπει να τον δίνει σε κανέναν. Καλό θα ήταν να δημιούργεί ένα δύσκολο PIN, να το κρατά μυστικό και να το ανανεώνει συχνά.
- Το παιδί θα πρέπει να μην χρησιμοποιεί το Βluetooth, παρά μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις για επικοινωνία με φίλους του και να το έχει πάντα κλειστό, όταν δεν το χρησιμοποιεί. Επίσης, θα πρέπει να μην αποδέχεται μηνύματα από άγνωστους χρήστες μέσω Bluetooth.
- Το παιδί θα πρέπει να μην απαντά σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς ή από γραμμές με απόκρυψη, καθώς και να μην ανταλλάσσει γραπτά μηνύματα ή οποιουδήποτε άλλου είδους περιεχόμενο με αγνώστους.
- Αν λάβει SMS, video ή εικόνες που προσβάλλουν κάποιον τρίτο ή γνωστό του, να μην τα προωθεί σε κανέναν.
- Αν λάβει SMS που το παρενοχλούν ή το στεναχωρούν, δεν πρέπει να απαντήσει, αλλά να δείξει το περιεχόμενό τους στους γονείς ή/και τους καθηγητές του, ώστε, σε περίπτωση που είναι σοβαρά, να παρέμβουν για να το βοηθήσουν.
- Δεν πρέπει να απαντά σε SMS ή εικόνες από άγνωστους αποστολείς.
- Η χρήση της κάμερας από το κινητό πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή! Κανείς δεν επιτρέπεται να φωτογραφίζει ή να βιντεοσκοπεί τρίτους, χωρίς να πάρει την έγκρισή τους. Είναι παράνομο να προωθεί προσωπικές στιγμές κάποιου χωρίς τη συγκατάθεσή του.
- Θα πρέπει να ενημερωθεί το παιδί για την ύπαρξη αριθμών αυξημένης χρέωσης. Διαφορετικά, θα πρέπει να καλέσουν οι γονείς στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών και να ενεργοποιήσουν φραγή στις κλήσεις προς αριθμούς αυξημένης χρέωσης και στην πρόσβαση σε εφαρμογές που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου